13 jul 2009

Declaració de Barcelona

III TROBADA INTERNACIONAL DE LÍDERS SINDICALS

DECLARACIÓ DE BARCELONA

“PER UN SINDICALISME RESPONSABLE EN UNA GLOBALITZACIÓ RESPONSABLE”

Nosaltres, sindicalistes vinguts d’arreu del món, reunits a la ciutat de Barcelona en la III Trobada Internacional de Líders Sindicals, convidats en el marc del 13è Congrés de la UGT de Catalunya, amb la voluntat d’enfortir el sindicalisme com a instrument de defensa i garantia dels drets laborals, socials i humans,

DECLAREM

PRIMER. Que vivim en un món que gestiona acceleradament els canvis, abans que els pugui assumir i saber on ens porten, on les realitats inamovibles d’ahir es relativitzen avui, per ser caduques en qüestió d’hores. Patim una forta fractura moral fruit d’una globalització que accelera les contradiccions: ara que hi ha més avenços tecnològics, volen que treballem més hores; ara que ha augmentat la producció alimentària, més persones pateixen fam. Som dins d’una globalització cega i irresponsable, sense mecanismes ni instruments de control democràtic.

SEGON. Que el context actual en el que vivim està marcat per tres grans crisis: l’alimentària, l’energètica i l’econòmico-financera. I a tot això cal afegir-hi el canvi climàtic com a nou agent generador de desigualtats. Tots aquells paradigmes que semblaven inamovibles i que fins ara havien regulat i gestionat les nostres relacions al món, estan en crisi. Hem vist amb perplexitat l’esfondrament del sistema financer, i com on abans es privatitzaven els beneficis ara s’intenta que es socialitzin les pèrdues.

TERCER. Que tots hem pogut constatar que la globalització no és un procés ideològicament neutre. Sota aquesta premissa s’ha anat desplegant arreu del món un escenari que ha imposat un capitalisme egocèntric que única i exclusivament es mou sota els paràmetres del benefici. És així com la globalització ha desembocat en una situació financera sense precedents, que ha suposat un increment de la volatilitat financera i dels moviments especulatius, així com la retirada progressiva de l’Estat per deixar pas a unes multinacionals que no es veuen subjectes a cap norma ni control.

QUART. Que ara que els conservadors més estrictes demanen la intervenció estatal en l’economia, hem de capgirar la situació tot fent que el problema esdevingui una oportunitat. Necessitem que hi hagi un control polític de les finances internacionals. És l’hora de governar la globalització sota paràmetres democràtics i no únicament de gestionar-la. És l’hora d’encetar el procés cap a una globalització socialment responsable. Aquest procés ha de comptar amb els treballadors i treballadores a través dels sindicats, és a dir amb la plena participació de la Confederació Sindical Internacional (CSI).

CINQUÈ. Que al llarg dels últims anys la Guerra contra el terrorisme ha monopolitzat l’acció exterior dels països, deixant de banda la lluita contra la pobresa. Els conflictes armats prenen un nou caire, ja que ara molts dels enfrontaments estan relacionats amb el control dels recursos naturals. El 43,5% dels treballadors del món, segons l’OIT no guanyen prou per situar les seves famílies per sobre del llindar de la pobresa. Al món hi ha 218 milions de nens que treballen en edats que van des dels 7 als 14 anys.

SISÈ. Que davant d’aquest context és més necessari que mai la instauració d’una nova multilateralitat, una nova arquitectura internacional que deixi de banda les lògiques estatals per constituir un verdader parlament dels pobles i dels ciutadans i ciutadanes. Així doncs, l’aliança de civilitzacions i els objectius del Mil·lenni se’ns plantegen com un element indispensable. Per això el moviment sindical mundial és més necessari que mai, la Confederació Sindical Internacional (CSI) amb 168 milions d’afiliats en 155 països ha esdevingut l’eina imprescindible per la democratització d’aquesta nova arquitectura internacional, amb l’objectiu de dignificar i construir una globalització més humana.

SETÈ. Que per tot això cal desenvolupar un sindicalisme mundialment responsable que segueixi els paràmetres marcats per la OIT en tot allò que fa referència al treball digne, és a dir, reivindicant permanentment una ocupació productiva justament remunerada i que s’exerceixi en condicions de llibertat, equitat, seguretat i respecte a la dignitat humana.

Amb aquesta finalitat els sindicats signants d’aquesta declaració demanem als governs i al conjunt dels poders polítics i econòmics així com a les organitzacions empresarials, el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, la Organització Mundial del Comerç, i les Nacions Unides i els seus organismes especialitzats, que des d’un nou sentit de responsabilitat compartida afrontin el repte de construir una nova globalització centrada en les persones i no simplement en els interessos particulars, per la qual cosa, i en línia amb els principis constitucionals de l’OIT,

EXIGIM
  1. La implementació d’una política econòmica per a garantir la plena ocupació i la millora del nivell de vida.
  2. Una nova arquitectura internacional, al servei de les classes treballadores.
  3. El reconeixement dels sindicats com a interlocutors imprescindibles per al progrés econòmic i social.
  4. La justa distribució dels fruits del progrés i un salari que permeti un vida digna als treballadors i treballadores.
  5. La protecció adequada de la vida i la salut dels treballadors i treballadores en totes les ocupacions.
  6. La instauració de sistemes de seguretat social que garanteixin uns ingressos bàsics i una assistència mèdica universal.
  7. La garantia d’una efectiva aplicació de la igualtat d’oportunitats per a tothom en l’accés a l’educació, a la formació professional i al mercat de treball.
  8. La ratificació i el compliment de les convencions internacionals de l’OIT, de manera prioritària les Normes Fonamentals del Treball relatives a la llibertat sindical, la negociació col·lectiva, la no discriminació, el treball forçós i l’eradicació del treball infantil.
  9. La democratització del món del treball mitjançant enfortiment del diàleg social i la participació dels treballadors i treballadores en tots els àmbits de presa de decisions nacionals i internacionals.

Per tal d’assolir tots aquests objectius i avançar de manera corresponsable en una globalització social, econòmica i culturalment sostenible, els sindicats signants,

ENS COMPROMETEM
  • A fer del treball digne la nostra principal preocupació i reivindicació en benefici del conjunt de la societat.
  • A participar de manera activa i constructiva en tots els espais de diàleg social i negociació col·lectiva, tot enfortint la democratització de les relacions laborals.
  • A promoure la igualtat i la no discriminació en tots els àmbits d’incidència dels sindicats, també en el funcionament intern.
  • A cooperar amb els empleadors públics i privats en la millora continua de la productivitat i de la qualitat dels productes i serveis.
  • A lluitar per l’equitat social, la democràcia i la dignitat de la persona als nostres països, amb la mateixa vocació internacional, en una globalització que reclamem també com a nostra.
  • A la renovació permanent tot situant com a prioritat interna l’equitat de gènere i la incorporació dels joves, fent-se ressò de les seves demandes.
Per tot això manifestem la nostra ferma voluntat a treballar plegats i sense fronteres en el sí de la Confederació Sindical Internacional per tal de millorar les condicions de treball i de vida dels treballadors i treballadores i llurs famílies, i esforçar-nos per defesar els Drets Humans, la justícia social, la igualtat de gènere, la pau, la llibertat i la democràcia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.